Piškotki

Piškotki niso novost v računalništvu. Vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih napravah: prenosnikih, računalnikih, tablicah, gsm in pametnih telefonih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z novo zakonodajo (ZEKom-1) prihaja do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

Kaj so piškotki?

So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Pregled piškotkov, ki jih uporablja SO d.o.o. na www.mobilna-oprema.si domeni:

Avtor/lastnik ID piškotka
Veljavnost Namen uporabe Tip
SO d.o.o.
PHPSESSID, navgoco do izteka seje Shranjuje nastavitve (sejni podatki) in odločitve (navigacija po straneh, izbire v menujih, izbira jezika ter valute) na naših spletnih straneh Ti piškotki niso izbirni in jih ni mogoče izključiti, saj naše spletne strani ob njihovi deaktivaciji ne bi delovale pravilno in optimalno.
SO d.o.o. language, currency 1 mesec
SO d.o.o.  ec_accepted 14 dni Prikaz pasice za privolitev uporabe in shranjevanja piškotkov na vaš računalnik oz. mobilno napravo
Zopim  __zlcmid 1 leto Žeton, ki ga določi Zopim (programska oprema za klepet v živo, ki jo je zagotovil Zendesk), da pomaga prepoznati uporabniško sejo v klepetu med brskanjem po naših straneh
Ni izbiren. Potreben za funkcioniranje naših spletnih strani.
         

Vsi podatki v piškotkih, ki jih uporabljamo, so popolnoma anonimni in neosebni.

Kako spremeniti nastavitve piškotkov v spletnem brskalniku?
S klikom na spodnje povezave si lahko preberete, kako blokirati vse ali le določene piškotke preko spletnega brskalnika.